9xAy Taksit İmkanı







Reklam Nasıl hazırlanmaktadır?
Reklamlar, ürün ve hizmetleri satın alma konusu için potansiyel müşterileri ikna etmek için hazırlanır. Reklam stratejisiyse, bu reklamları en etkili şekilde nasıl hazırlayacağımız ve yayınlayacağımız konularını kapsar. Reklam stratejimiz, firmamızın kamuya gösterdiği yüzdür diyebiliriz ve bütçesi ufak olan küçük bir kuruluş da, üzerinde yeterince düşündüğü takdirde etkili bir reklam kampanyası tasarlayabilir. iyi bir reklam stratejisinin püf noktası, esnek ve yaratıcı bir planlamayla, hedef kitlesi ve o hedef kitlesine yönelik mecra seçimi konusunda doğru bilgiye sahip olmaktır.
umumi olarak bakacak olursak, reklam stratejimizi üç esas amaç için hazırlayabiliriz:
1- Bir firma ve firmanın ürün veya hizmetleri hakkında farkındalık yaratmak
2- Satışları artırmak ve rakip firmalardan müşteri kapmak
3- şirket ya da marka imajı çalışmaları yapmak
Yani, kurumlar reklamlarla bilgi verme, ikna etme ve tüketiciye kendilerini hatırlatma amacı taşırlar. Bu amaçlara ulaşmak için hazırlayacağımız bir reklam stratejisinde bazı esas aşamalar vardır ve bu aşamalar, reklam hazırlama sürecini pazarlama hedeflerimiz ve öteki tanıtım faaliyetlerimizle birleştirmemizi sağlar.
Reklam Stratejilerinde temel Aşamalar
eğer firmamız yeni bir firmaysa, reklamlarımızın temel hedefi ürünlerimiz ve firmamız meselesinde farkındalık yaratmaktır. Firmamızın adını sektör içinde iyi şekilde duyurduktan ve ürünlerimizin pazarda sağlam biçimde yer almasını sağladıktan sonra, reklamlara daha az yatırım yapabiliriz; sebebi ise, bu aşamaya geldiğimizde, bilhassa bizim ürünlerimizi tercih eden bir müşteri kitlesi muhtemelen oluşturulmuş olacaktır.
Burada yapmamız gereken ilk şey, ürün ve ya hizmetimizi belirli bir şekilde konumlandırmaktır. şimdilerde, sırf tek bir firma tarafından satılan bir ürün olması ihtimali çok fazla düşüktür. O sebepten dolayı, biz mesela porselen alternatifler üretiyorsak, bizi diğer porselen üreticilerinden ayıran özellik yahut değer nedir ve tüketiciler neden bir başka markayı değil de bizi tercih etmelidir, önce bununla ilgili bir tema, içerik ve anlatım biçimi geliştirmemiz gerekir. Bunu yaparken, yaratıcı olmamız ve pazardaki yeni trend ve gelişmelere ayak uydurmak meselesinde esnek bir planlama yapmamız gerekir.
1- Hedef Kitlesi Belirlemek
Hedef kitlesi dediğimizde, belirli bir çerçeve içindeki bir gruptan yahut birkaç farklı grubu kapsayan bir kitleden bahsediyor olabiliriz. Hedef kitlemiz, ürünümüzü satın sektör insanlar olabilir, ürünümüzü kendileri satın almayan ama o ürünün satın alınmasına karar sağlayan bir poziyona sahip kişiler olabilir ya da bir bireyin ürünümüzü satın almasını etkileyen insanlar (çocuk, eş, partner, arkadaş vb.) olabilmekte. Burada umumi şekilde üç kriter belirlememiz gerekir:
1- Demografik öğeler: yaş, cinsiyet, iş, gelir, talep alanları ve grupların düşünsel manada sahip olabileceği soyut değerler
2- Davranışlar: nihai tüketicilerin kuruluş hakkındaki farkındalık derecesi, tüketicinin hangi ürünleri ne süre ve ne halde kullandığı, tüketiciyi kendi ürünlerimizi kullanma yada deneme hakkında ikna etmek için ne tür unsur yahut tekliflerin cazip olabildiği
üç- ihtiyaç ve dilekler: Burada hem günlük yaşam içindeki kolay kullanım açısından hem de insanın ürünle kendine kattığı bir değer olup olmadığı açısından bir değerlendirme yapmalıyız. Bundan sonra da, bu istek ve ihtiyaçları bizim ürünümüzün karşılayabileceği anlamında bir mesaj geliştirmeliyiz.
2- ürün Konsepti
ürün konsepti dediğimiz zaman, yazımızın başında bahsettiğimiz, bizi başka firmalardan ayıran nitelikleri ve ya değerleri ifadelendirme aşaması aklımıza gelmeli. Biz, ürünümüzü piyasa içinde belirli bir şekilde konumlandırırsak, ürünümüzün temsil ettiği değerleri ve hedef kitlemizin o ürünü nasıl algılayacağını kendimiz belirlemiş oluruz. Burada, tüketiciye cazip istikbal ve ya kendisiyle eşleştirebileceği bir değerler grubu yaratmamız ve böylece, ürünümüzü sırf bir ürün olmaktan çıkarmamız gereklidir.
üç- Mecra Seçimi
Reklamımızı yayınlayacağımız mecrayı seçerken, pazarlama hedeflerimizi, bütçemizi ve hedef kitlemizin niteliklerini hesaba katmamız gerekir. Dijital medya, televizyon, gazete, dergi, radyo, posta, billboard ve açık hava, reklamlarımız için kullanabileceğimiz yaygın mecralardan bazılarıdır.
Mecramızı dikkatli bir şekilde belirledikten sonra, reklamımızın yayınlanması için bir zaman dilimi belirlemeliyiz. Burada, gün, hafta, ay yahut yıl içinde olacak biçimde (bunların biri yahut hepsinin bir bileşimi söz konusu olabilmektedir) bir zaman dilimi belirleyip, reklamlarımızı o süre diliminde yayınlamalıyız.
4- Reklam Mesajı
Reklam mesajı, pazarlama hedeflerimizin, reklamımızdaki görsel ve yazılı öğelerin ve ürünümüzün sahip olduğu özellik ve değerlerin bir birleşimidir. Burada esas şekilde üzerinde durmamız gereken üç öğe olmaktadır:
1- ürünümüzü, diğer markaya ait tıpkı tür bir üründen ayıran özellikler yada değerler nelerdir?
2- son kullanıcıların bu ürünü nasıl değerlendirmesini istiyoruz? Tüketicileri, ürünü satın almaya nasıl ikna edebiliriz?
3- Tüketici rakip firmaları nasıl görüyor? Rakiplerimizin çıkarlarını konumlandırma biçimindeki zayıf ve kuvvetli noktalar neler?
5- Yazılı içerik
Bu tür içeriği hazırlarken amacımız, ürün ve hizmetlerimiz meselesinde bilgi vermek ve ya ürünümüze bir kıymet ve mana atfetmek olabilir. birçok firma, pazarlama hedefleriyle ürünün temel özellik ve faydalarını birleştiren bir slogan düşündükten sonra reklamın diğer öğelerini geliştirmeye başlar. Akılda kalıcı reklam içeriği yaratmak mühim olmakla birlikte, ürün veya hizmetimize dair kıymet ve özelliklerin ön planda olması reklamımızın satışa dönüşmesinde daha etkili olacaktır.
Reklam metni hazırlarken, iletmek istediğimiz mesajı açık ve net olarak ifade etmek en etkili yoldur. Tabi, bazı reklamlar aşırı karmaşık, insanı düşündüren ve anlamı belirsiz bunun gibi duran bir tarza ve yapıya sahiptir ve mecramıza ve hedef kitlemize göre, bu reklamlar da gayet etkili olabilmekte. Reklamımız, başlığı olması gereken türde bir reklamsa, bu başlık reklamın temasını tüketiciye söz eden bir anlatım olmalıdır.
5- Görsel içerik
Görsel içerik dediğimiz zaman, uygulanan boşluklar, renkler, görüntüler, yazı büyüklükleri ve biçimleri bu gibi reklamdaki tüm görsel öğelerin belirli bir mantık ve amaç dahilinde kurgulanmasından bahsediyoruz. Bu öğeler üstünde düşünürken, reklamın hızlı şekilde dikkat çekmesi gerektiğini hesaba katmalıyız.
altı- Reklam Bütçesi
Reklam bütçemiz, reklam stratejimizi geliştirdikten sonra ve ya önce belirlenebilir. Bütçemize karar verirken, reklamımızın bizim için ne kadar önemli olduğu, başarılı olursa bize ne kazandıracağı ve tabi ki firmamızın buna ne kadar nakit ayırabileceğini hesaba katmamız gerekir.
özellikle küçük şirketlerin, evvela bütçesini belirlemesi bizce daha uygundur. nedeniyse böyle yapıldığı zaman reklamın başka öğeleri bu ödeme gücüne göre ayarlanmış olur ve şirket sonradan kendisini maddi olarak zora sokacak sürprizlerle karşılaşmamış olur.
Reklam bütçesi geliştirirken en fazla başvurulan yöntem, geçmişteki satış oranını hesaba katmaktır. Böylece reklamımız etkisiz olsa dahi, bu firmamızı maddi olarak zora sokan bir neticeye yol açmaz. Biraz daha büyük ve geliri yüksek bir firmaysak, gelecekteki satış tahminlerimizi, firma birikimlerini ve pazar payımızı da hesaba katabiliriz.
Reklam Sonuçlarını Analiz Etmek
bilhassa küçük kurumlar, reklamlarının etkisini ölçme konusunda epey bir gevşek davranma eğilimindedir. Reklamın bir yenisi yapılmalı mı, tıpkı reklama devam edilmeli mi gibi konularda el yordamıyla kararlar alınır ve uygulanır. gerçekte, ekonomik dalgalanmalar, yeni rakiplerin tüketicilere dahil olması ve dönemsel satış değişiklikleri bunun gibi çok sayıda etkin, bir reklamın etkisini azaltabilir yada artırabilir. şayet tüm bu öğeleri hesaba katarak reklamımızdan aldığımız sonuçları incelemezsek, fena ve etkisiz bir reklama devam etmek ya da çok iyi bir reklam stratejisinden vazgeçmek gibi yanlış kararlar alabiliriz.
Reklamlarla ilgili kanunlar
Reklam stratejimizi geliştirirken, reklamımızın yayınlandığı memleket veya mecrayla ilgili reklam yasalarını her zaman bilmemiz gerekir. Yasalarda değişiklikler yapılabileceği veya yeni düzenlemeler mevcut kanunlara eklenebileceği için, reklamımız üzerine ayrıntılı biçimde düşünmeden evvela en son düzenleme, hukuk yahut mevzuatı öğrenmeliyiz.